Ischli csokoládés kocka

4 fő részére

Nehézség:

közepes

Beküldte:

a kevert tésztához

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4 db tojás
  • 15 dkg étcsokoládé (min. 50%)
  • 15 dkg búzaliszt
  • 15 dkg földimogyoró, őrölve
  • 40 dkg feketeribizli dzsem

a csokoládémázhoz

  • 4 evőkanál forró víz
  • 12 dkg étcsokoládé (min 50%)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés

A sütőt légkeverésen 180 C-ra előmelegítem. A kézmeleg vajat a kristálycukorral habosra keverem. A tojásokat egyenként adom hozzá és mindegyikkel 2 percig keverem. Eközben az étcsokoládét vízfürdőben felolvasztom. Ha nincs vízfürdőhöz alkalmas kisebb edény, akkor egy nagy lábasba beleállítok egy kisebb lábast, úgy, hogy az alja ne érjen le, a két fülénél kapaszkodjon a nagy lábas peremébe. A nagy lábasba annyi vizet teszek, hogy a kisebbik alját éppen elérje. A víz csak csendesen forrjon. A csokoládét kissé lehűtöm. Most a vajas masszába belekeverem a lehűtött csokoládét, majd óvatosan belekeverem a mogyorót és a lisztet is. A tepsibe sütőpapírt helyezek és a tésztát 2 cm vastagon belesimítom. Ez kb. egy 20x30 cm-es téglalap lesz és mivel a tészta elég sűrű, a tészta magától megáll, nem folyik el. De a kisebb szabványméretű, 26x16 cm-es sütő tepsi is megfelel, ekkor kevesebb süteményt kapunk, viszont magasabb lesz. Beteszem a tésztát a sütőbe és 15 percig sütöm. Kiveszem és hagyom kihűlni - ez legalább 30 perc. Leveszem róla a sütőpapírt. Legegyszerűbb a süteményre rátenni egy nagy deszkát, majd az egészet átfordítani és a hátáról lefejteni a papírt. A süteményt vízszintesen két lapba vágom. (Több gyártótól létezik egy tortavágó kis fűrész, ami egy mini láncfűrészhez hasonlít.) A ribizli dzsemet egy szűrőn átpasszírozom vagy a botmixerrel pürésítem, hogy homogén elegyet kapjak. (Ha nem kapható piros ribizli dzsem, a Pacific Ocean cég gyárt feketeribizliből.) A dzsem felével megtöltöm az alsó lapot, ráfektetem a felsőt és ezt is megkenem a dzsem maradékával. A csokoládémázhoz felforrósítom a vizet, majd belekeverem a többi hozzávalót. Óvatosan keverve forralom, de nem szabad főzni. A kész csokoládémázat egy vízbe mártott széles pengéjű késsel egyenletesen rásimítom a kész süteményre. Hagyom, hogy a máz megszáradjon, ez 1 óra is lehet. Ekkor kockára vágom.

Megjegyzés

A tetejét az ünnepnek megfelelően még díszíteni is lehet.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.